Wspomóż credit card
Wpłata
PRZEKAŻ DAROWIZNĘ
Wybierz kwotę darowizny:
Wpłata
PRZEKAŻ DAROWIZNĘ PRZY POMOCY BLIKA
Wybierz kwotę darowizny:
przyroda
Gleba

Jeśli coś jest cały czas w zasięgu wzroku, to szybko o tym zapominamy. Jeśli coś bez problemu zdobywamy codziennie, to przestajemy to doceniać. Tak jest w przypadku chleba,  który przecież pochodzi z gleby. I nie tylko chleb, ale wszystkie warzywa, które spożywamy. To od jakości gleby zależy jakość naszego pożywienia. 

animal image
przyroda
Co grozi glebie?

Niestety, na to pytanie, jak wiele analogicznych, należałoby odpowiedzieć – nie “co” tylko “kto”. Oczywiście człowiek. Bo to człowiek zamienił glebę w fabrykę masowej produkcji żywności. Zaczął stosować szkodliwe pestycydy, które nie tylko wpływają destrukcyjnie na podłoże, ale nawożone rośliny są szkodliwe dla konsumentów. Zaczęto wyrzucać śmieci oraz wylewać ścieki do wody, z której to zanieczyszczenia przenoszą się do gleby. Zaczął jeździć samochodem i zanieczyszczać ziemię spalinami. Jeśli większa ilość benzyny, oleju napędowego lub ropy dostanie się do gleby, jest ona wyłączona z przydatności biologicznej na ponad 10 lat. 

animal image
przyroda
Skutki zanieczyszczenia gleb
  • Pojawia się niewłaściwy odczyn, a w efekcie wymywanie się niektórych niezbędnych do funkcjonowania składników, między innymi potasu
  • Gleba staje się  nadmiernie wyeksploatowana, czyli albo przesuszona albo zamulona
  • Zmiany prowadzą do zmniejszenia urodzajności i ziemia, która początkowo była żyzną, się wyjaławia i uprawianie jakiejkolwiek rośliny staje się niemożliwe
animal image
przyroda
Przeciwdziałanie niszczeniu

Zapobieganie niszczeniu gleby trzeba rozpocząć od edukacji w zakresie ekologicznych upraw. Należy ograniczyć nawozy sztuczne na rzecz naturalnych. Działania melioracyjne zapobiegną erozji, czyli dewastacji. Ważna jest właściwa gospodarka odpadami, czyli segregacja, kompostowanie i oczyszczanie ścieków. Na ile to możliwe należy dobrze jest stosować nowoczesne technologie, które są zaprojektowane w taki sposób, żeby minimalizowały szkody. 

Rolnictwo ekologiczne, które wyklucza stosowanie sztucznych nawozów, zyskuje na popularności. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, dzięki czemu wymuszają na producentach pozytywne zmiany.